De ETNA op de lijst van werelderfgoed monumenten geplaatst!

Sinds zomer 2013 prijkt ook de vulkaan de Etna op de UNESCO lijst van werelderfgoed monumenten. Omschreven als een zeer waardevol, en een van de meest intensief bestudeerde en gedocumenteerde vulkanen te wereld. Toegerust met een optimaal en goed beveiligde infrastructuur, is deze actieve vulkaan, voor iedereen toegankelijk.

Tot zo ver de officiële berichtgeving. Wat betekent de Etna nu eigenlijk in de praktijk?
Wie ooit op Sicilië is, of in het zuidelijke deel van de regio Calabrië, kent de Etna als een zichtbare constante aan de horizon. Een imposante aanwezigheid die van verre de horizon bepaalt en met slierten wolk uit de top, niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: dit is geen gewone berg, dit is een vulkaan!

Voor de mensen die rond de Etna leven, in het Noord-Westen van Sicilië, is de Etna zowel een bron van dreiging als van voorspoed. Met meerdere oogsten per jaar is dit een uitermate vruchtbaar gebied. Een geweldige manier om deze streek te ontdekken is het volgen van de Strada del vino dell'Etna. Een route met prachtige vergezichten, de flanken van de Etna, geheel bedekt met in trappen aan gelegde wijngaarden die soms tot aan zee lopen. De zo kenmerkende zwarte grond die intens contrasteert met het sappige groen van de planten. Nog maar vrij recent hebben de wijnboeren in deze streek de unieke samenstelling van de grond, de vruchtbare aarde die de aanplant zo sterk maakt dat verdediging van de planten nauwelijks nodig is, vertaald in een aan de streek gebonden wijn die intussen is geregistreerd als de Etna Rosso DOC en de Etna Bianco DOC.

Maar natuurlijk zijn er ook andere manieren om de Etna van dichtbij te bewonderen. Zo worden er speciale tochten georganiseerd waarbij de echte fanatieke hikers in een volledige dag durende tocht, de top van de Etna bereiken tot aan de kraters waar de kolkende lava zichtbaar is. Maar ook prachtige natuurtochten waarbij je de unieke flora en fauna aan de hand van een expert bekijkt, gekruid met spannende tochten in ondergrondse lavagrotten en bezoek aan de hoge, altijd winderige, vlaktes van de Etna. Een enorm uitgestrekte, diep grijze vlakte, die associaties oproept met een maanlandschap.

Voor de wintersport liefhebbers op zoek naar iets speciaals heeft de Etna nog een bonus: zodra de winter zich van zijn koude kant laat zien en er sneeuw valt - de Etna is met 3.340 meter de hoogste vulkaan van Europa - kan je op de flanken skiën! De twee skistations die de Etna telt,zijn van half december tot half april geopend zijn voor skiërs, snowboarders en ski-alpinisme.

 

> Terug naar overzicht