Abruzzo: Gli Arrosticini

Abruzzo en Gli Arrosticini.

Arrosticini ofwel kleine geroorsterde vleesstokjes. Misschien niet het meest bekende Italiaanse gerecht, maar in Italië kent iedereen ze. Sterker, het is algemeen bekend dat je de lekkerste arrosticini in Abruzzo eet. Ga je dus op vakantie naar de Abruzzo - dan MOET je deze specialiteit tenminste één maal geprobeerd hebben. Ben je al een liefhebber van saté? Dan ben je helemaal verkocht na het eten van een eerste arrosticino. Gedraag je als een echte Abbruzees en houd je niet in.

Wat zijn gli arrosticini eigenlijk:
Het zijn stukjes schapenvlees van ong. 1 cm op een saté stokj. Ze worden bereid op een speciaal model barbecue, smal en lang, dat speciaal voor de arrosticini is gemaakt en die men in de Abruzzo een furnacelle noemen. Er mag niet meer dan 10 centimeter aan vleesbrokjes op een stokje geregen worden, anders past het niet op de furnacelle. Door de precieze maat aan te houden valt al het vlees precies binnen de barbecue en netjes boven de het vuur. Zo'n speciale arrosticini barbecue kan vrij grote of liever lange afmetingen hebben zodat er heel wat stokjes tegelijk op geroosterd kunnen worden.

Het lijkt een koud kunstje maar het is toch een hele kunst en eeuwenoude traditie om deze stokjes zo sappig mogelijk en smaakvol te krijgen. En inderaad, in Abruzzo kunnen ze dat als geen ander.

Gli arrosticini behoren niet op een bord te worden geserveerd maar in een bundel en soms ook in een speciaal voor arrosticini vervaardigde aardewerken pot. Je kan ze per stuk bestellen of per bundel. Bundels varieren van 20 tot 50 stokjes. Je pakt de stokjes met de hand en bijt het vlees ervan af. 

Gli arrosticini worden geserveerd met brood (zelfgebakken) of bruschetta’s. Ze laten zich goed als voorgerecht met affettato (salumi) en kaas of andere antipasti eten.

Buiten de regio van Abruzzo vindt je gli arrosticini ook op de kaart, hier worden ze soms wel geserveerd op een bord en met patat of salade. Er is dus veel voor te zeggen om de echte arrosticini in de Abruzzo te eten waar ze tot in het kleinste bergdorpje gemaakt worden en er complete arrosticini-restaurants zijn. Natuurlijk zijn er intussen ook de nodige Arrosticini sagre in de Abruzzo waar deze stevige vleeslekkernij met de heerlijke wijnen van de streek worden gecombineerd. 

Buon appetito!!

 

 

 

> Terug naar overzicht